Перекладасти

понеділок, 10 лютого 2014 р.

День Святого Валентина 2014 : 
історія , традиції , як святкують 14 лютого о різних країнах


Шанування католицького святого стало в усьому світі днем любові і романтики.

День 14 лютого, присвячений католицькому святому Валентину , - один з найяскравіших днів у році. Західна традиція його відзначення вже далеко відійшла від церковної. Мабуть , все, що залишилося релігійного в цьому святі - це сама особистість святого. До речі , православна церква Валентина не вважає , а у закоханих пар у нас є свої святі покровителі - це подружжя Петро і Февронія , день пам'яті яких відзначається 8 липня. Проте , західне свято День Святого Валентина у нас набагато популярніші .

Історія Дня Святого Валентина

Святий великомученик Валентин народився в третьому столітті нашої ери в місті Терні Римської імперії. Став священиком. У той далекий суворий час римський імператор Юлій Клавдій II заборонив воїнам одружуватися , зміцнити сили своєї армії для завоювання світу . Але молодий священик Валентин таємно вінчав охочих. Мабуть , він був справжнім романтиком , тому що його улюбленими розвагами було мирити посварених , допомагати писати любовні листи і дарувати на прохання легіонерів квіти предметів їх пристрасті. Зберегти все це потай не було ніякої можливості , а оскільки Римська імперія славилася своєю повагою до законів , день від дня хмари збиралися над головою священика. Наприкінці 269 року н . е. . грянув грім - Валентин був узятий під варту , а незабаром був підписаний указ про його страту .

Перебуваючи у в'язниці , Валентин закохався в дочку тюремного наглядача Юлію . Згідно з іншими уявленнями, у нього закохалася сліпа дочка тюремника . Валентин , як священик , що дав обітницю безшлюбності , не міг відповісти на її почуття , але в ніч перед стратою ( 13 лютого) прислав їй зворушливий лист . За однією легендою вона доглядала за ним під час ув'язнення. За іншою - вона була сліпа і тюремник попросив Валентина вилікувати її від сліпоти . Валентин порадив їй виготовити спеціальну мазь. Але , на жаль , ця мазь так і не допомогла. Напередодні страти , Валентин пише їй листа з проханням залишатися вірною християнській вірі і вкладає жовтий крокус ( за іншою версією - порошок шафрану ) , підписавши послання словами "Твій Валентин" . Дівчина настільки сильно захотіла побачити квітку і дізнатися , про що написав її друг , що прозріла . Пізніше, вона посадила на могилі Валентина мигдалеве дерево - символ щирої та вірної любові.

Єпископа страчують вночі 14 лютого 269 ( 270 ) року , майже таємно , щоб уникнути хвилювань : жителі міста любили і поважали цю людину. Символічно , що дата страти Святого Валентина співпала з римськими торжествами на честь Юнони , богині любові. Тіло його поховають в Римі , і на цьому місці зараз церква , в Терні є Базиліка в пам'ять про нього. А в церкві Святого Антонія в Мадриді і навіть в Ірландії (у Дубліні , де він ніколи не був ) покояться його священні останки .

Традиції святкування Дня Святого Валентина в різних країнах

Англія і Шотландія. День 14 лютого тут супроводжувався своєрідним звичаєм. Напередодні дня , присвяченого Святому Валентину , збиралися молоді люди і клали до урни квиточки з написаними на них іменами молодих дівчат. Потім кожен виймав по одному квиточки. Дівчина , ім'я якої діставалося молодій людині , ставала на майбутній рік його " ​​Валентиною " , так само , як і він її " Валентином " . Це означало , що між молодими людьми на рік виникали відносини , подібні тим, які , за описами середньовічних романів , виникали між лицарем та його " ​​дамою серця " . Цей звичай мав язичницьке походження . Пізніше Валентинів день в Шотландії та Англії давав молоді привід до різноманітних жартів і розваг. Сучасні англійці вітають також домашніх тварин : кішок , собак , папужок і морських свинок.

Італія . Італійці 14 лютого називають солодким днем і дарують солодощі та цукерки. Валентинки надсилають поштою в рожевому конверті без зворотної адреси .

Данія . У цій країні зазвичай посилають один одному засушені білі квіти.

Іспанія . Тут верхом пристрасті вважається відправити любовне послання з поштовим голубом .

Японія . У День Святого Валентина чоловікам - товаришам по службі дарують шоколад , він називається " гирі - чоко " або " шоколад з обов'язку служби". Цей звичай прижився в 1970 -і роки. Тоді подарована чоловіку коробка шоколадних цукерок майже прирівнювалася до визнання в любові. Останнім часом жінки стали купувати шоколадні цукерки в цей день для подарунка самій собі або подругам. Нова тенденція отримала назву " Томо- чоко " або " шоколад по дружбі " , а також " дзібун - чоко " - " шоколад самій собі " .

Мексика . Як і в багатьох інших країнах Латинської Америки , День Святого Валентина тут має й іншу назву - День любові і дружби. У 2012 році у церемонії колективного одруження в цей день взяли участь близько 6,2 тисяч пар .

США і Німеччина . У День Святого Валентина в цих країнах є традиція вітати також вчителів і своїх колег.

Як відзначають День Святого Валентина у нас

Це свято заповнив веселощами і романтикою і серця українців. У нас в цей день , крім своїх коханих , прийнято вітати всіх , хто носить ім'я Валентина або Валентини , а також своїх рідних і близьких.

Дарувати в День Святого Валентина , звичайно ж, потрібно валентинки - записки з жартівливими віршами та побажаннями (за традицією , їх не підписують , а почерк намагаються змінити: вважається , що адресат повинен сам здогадатися , хто прислав валентинку ) . Крім того , подарунком може бути будь-яка річ, що має форму серця ( бажано червоного кольору) : цукерки та інші приємні дрібниці .

Немає коментарів:

Дописати коментар